Kupine

Plodovi kupine imaju visoku prehrambenu vrijednost, djeluju dijetno-profilaktički,  te imaju zaštitnu ulogu jer u sebi sadrže: kiseline, šećere, minerale, vitamine i dr. Upotrebljavaju se u svježem stanju.Kupina se lako razmnožava vegetativnim putem. Podnosi različite tipove zemljišta. Srednje dobro podnosi sušu i proljetne mrazove.. Relativno je otporna na bolesti i štetnike i koristi se kao odlična sirovina za dobivanje sokova, kupinovih vina, sirupa,džemova, kompota.Za kupinu moramo birati toplije krajeve i južne ekspozicije. Najbolji su blagi nagibi. Treba osigurati vlagu. Izbalansirana gnojidba i navodnjavanje povećavaju otpornost kupine na niske temperature. Kupina može podnijeti temperature do -20oC. Znajući  potrebne podatke o izrazito kvalitetno,zdravoj biljci odlučio sam probati i danas sam sretan sretan jer znam da radim kvalitetno vino,sirup,džem isključivo na prirodan način.Pošto u vinogradu imam dovoljno mjesta odlučio sam umjesto vinove loze posaditi kupine.Ispod klijeti na južnoj strani pripremio sam zemlju za sadnju. Pošto je pjeskovito tlo priprema je relativno laka.Odredio tri reda u dužini od 50 m i razmak između redova 3 m.Tako tri reda u dužini od 50 m i širini 80 cm. preštihao sam i nakon mjesec dana prošao frezom. Postavio drvene stupove (šliperi),povezao ih letvama iz razloga kada se postavi žica ako stupovi nisu fiksirani s vremenom  popuste.

Kupine_m(118)Kupine_m(114)Kupine_m(116)

 

Posadio mladice kupine na razmak od oko 60-70 cm te mladice povezao na žicu.Umjereno postavio stajsko gnojivo,te kod svake košnje trave izmalčiranu travu postavljam na zemlju okolo stabiljke radi održavanja vlage a na kasnu jesen to preštiham  i koristi kao gnojivo.

Kupine_m(96) Kupine_m(97)

Prve godine je bitno da se primi sadnica koju sam predhodno posadio i iz korijena izraste barem jedna mladica da se biljka može dalje razvijat.Kupina je jednogodišnja biljka”znači da stabiljka koja ove godine izraste,sljedeće će godine dati plod i kada uberemo plod, stabiljku odsječemo pri dnu”. Istovremeno kako stabiljka stara godinu dana daje plod raste iz korijena mlada nova stabiljka koja će sljedeće godine davati plodove.Kod formiranja rasta stabiljke treba paziti da ne oštetim bilo staru bilo novu stabiljku kupine.

Kupine_m(94) Kupine_m(90)

U periodu rasta nije zahtjevno jedino košnja trave između redova,i kada mladice narastu na visinu od oko 1,80m otkinem vrh mladice tako da ne raste u visinu nego poćinje iz pupova u širinu i počinjem formirat stabiljku. U slučaju kišovite godine postoji mogučnost lisnih uši koje prskam koncetratom koprive.

Kupine_m(98) Kupine_m(3) Kupine_m(2) Kupine_m(1) Kupine_m(6) Kupine_m(5)

Nakon cvatnje dolaze predivni plodovi a vidit zašto u samom početku treba dobro fiksirat stupove jer velika količina je ujedno i velika težina.

Kupine_m(19) Kupine_m(21) Kupine_m(15) Kupine_m(18) Kupine_m(17) Kupine_m(16) Kupine_m(23) Kupine_m(24) Kupine_m(25)

Dozrijevanje kupine

Kupine_m(65) Kupine_m(42) Kupine_m(41) Kupine_m(40) Kupine_m(34) Kupine_m(30) Kupine_m(29)

 

počinje krajem srpnja,ovisno o

godini i traje oko 50 dana, gdje se kupine beru svaki 2-3 dan ovisi o vremenskim                              uvjetima,kišovito,sunčano itd

Kupine_m(58) Kupine_m(57) Kupine_m(56) Kupine_m(55)

Kupine_m(45) Kupine_m(36)

 Kod branja kupina isključivo pazim da sve bobice na kupini budu tamne(crne)boje.Plod kupine sastoji se od mnogo malih bobica i ako je i jedna bobica crvenkaste boje kupina nije zrela i jako je kisela.I kad je zrela na granici je slatkog i kiselog.Tako kao i što se vidi na slici da bi vino imalo slatkasi, pitki okus dodajem dosta šečera. Na kantu veličine 15 l dodajem 5 kg šećera. Nabrane kupine ne gnječim nego cijele stavljam u kantu na način da stavim 15 cm kupina i posipam 5 cm šećera i tako dok ne napunim kantu.Napunjenu kantu poklopim poklopcem tako da poklopac probušim običnom iglom da može izlazit zrak (plinovi) a ne mogu ulaziti insekti jer ih miris privlači.Tako zatvorene kante stavim na balkonski prostor na južnu stranu .Nakon 2-3 dana počinjem sa lagani miješanjem i to dnevno 2-3 puta tijekom dana.Taj postupak traje ovisno o sunčanim danima, ali uglavnom 7-9 dana. U tom periodu sav šečer i plodovi kupina se otope i rastvore i nastaje masulj.

Kupine_m(111) Kupine_m(110) Kupine_m(109) Kupine_m(50)

Nastajanjem masulja kante stavljam u podrumsku prostoriju gdje ostavim 1-2 dana tako da koštice padnu na dno, a masulj se diže na vrh i između toga nalazi se sok kupine.

Kupine_m(100) Kupine_m(105)

Za sljedeći postupak koristim cijedilo gdje precjedim u staklenu flašu tako da ne napunim do kraja radi burnog vrenja koje traje oko 4-5 dana.Nakon toga pretočim u sljedeću flašu pazeći da kod pretoka ne podignem talog (mulj).Taj talog bacam.Postupak pretakanja ponavljam od 10mj do 01 mj sljedeće godine minimalno 5 puta.Sa svakim pretokom kupina (sok,vino)dobija tamniju boju kao što vidite na slici.Na prvoj slici desna flaša ima jedan pretok dok druge dvije dva itd.

Kupine_m(73) Kupine_m(74) Kupine_m(108) Kupine_m(107)

Nakon svakog pretoka vino se ćisti i svaki puta ima sve manje i manje taloga.Kada se taj talog svede na minimalno vino je u 01.mj spremno za konzumiranje tj stavljam ga u inox bačvu u kojoj može biti 2-3 godine bez da se više pretače.

Kupine_m(79) Kupine_m(78) Kupine_m(77) Kupine_m(71) Kupine_m(51)

 

U međuvremenu stare kupine (stabiljke)koje su dale plod režem kod zemlje i spaljujem.To radim odmah poslije berbe.

Kupine_m(83) Kupine_m(84) Kupine_m(85) Kupine_m(89) Kupine_m(93) Kupine_m(92) Kupine_m(91)

Vjerujem da ste uživali u prezentaciji mojeg hobija,ako trebate koji savjet ili ako imate koji savjet kontaktirajte me.Moje vino čisto prirodno bez ikakvih primjesa,slatkasto,pitko i nakraju                                                                                                                                                                                         

TREBA PROBATI VINO OD KUPINE